گام نهم : تنوین و تشدید
تنوین و تشدید از علائمی هستند که به طور ناخود آگاه ممکن است بیشتر افراد،خواندن صحیح آن را رعایت کنند اما برخی هم هستند که اصلا نون تنوین را ادا نمی کنند و یا شدت لازمه در حروف مشدد را نمی توانند به زبان بیاورند لذا باید در یک جلسه در ضمن قرائتِ خودِ قرآن آموزان ، افرادی که اشکال در خواندن این دو مورد دارند بشناسیم و تذکر لازم به آنها داده شود .اگر کسی اشکالی نداشت نیاز به آموزش جداگانه نیست اما اگر حتی یک نفر دچار اشکال بود از افرادی که اشکالی در قرائت تشدید ندارند خواسته می شود که به ما بگویند این تشدید را چطور ادا می کنند تا کسانی که مهارتشان در این زمینه پایین است ،از طریق شنیدن از دیگران، یاد بگیرد .
اکنون به آموزش زیر توجه کنید:
مربی : تشدید، یعنی تکرار حرف، ولی ما این تکرار را مخفی می کنیم به این نحو که آن حرف را محکم تر ادا می کنیم و این را با مثال روی کلمه ای که شما در زبان فارسی به راحتی ادا می کنید بهتر می توانیم نشان دهیم مثلا از شما می خواهیم نام برادرتان که «محمّد» است را صدا کنید . شما هیچگاه نام «محمّد» را بدون تشدید نمی گویید یا نمی گویید: «محممد» یعنی میم را دوبار بر زبان ، جاری نمی کنید بلکه یکبار و آن یکبار ، محکم و با فشار ادا می کنید. پس در بقیه کلمات که حروف مشدد دارند نیز باید همین اتفاق بیفتد. اکنون مثالهای قرآنی زیر را بخوانید و سعی کنید تا دهان و گویش شما به ادای تشدید عادت کند .
مثال:وهّاجا – سبّح – قدّر – الّذین -
در مورد تنوین هم همان مراحلی که برای آموزش تشدید داشتیم ، خواهیم داشت .
اکنون به آموزش زیر توجه کنید:
مربی : در شکل ظاهریِ تنوین یعنی: ( ً – ٌ – ٍ ) شما می بینید که حرکتِ ( َ – ُ – ِ ) دوبار تکرار شده است . اما در هنگام قرائت که نمی توانیم دوبار صدای فتحه یا دوبار صدای کسره یا ضمه را تکرار کنیم و بگوییم که به این ترتیب توانسته ایم این سه علامت ( ً – ٌ - ٍ ) را بخوانیم .پس باید راه دیگری برای خواندن آن وجود داشته باشد .بله راه خواندنش این است که یک نون ساکنه را در هنگام خواندن این علامت به زبان بیاوریم و بگویم (اَن – اِن – اُن ) .
اکنون در کلمات مختلف تنوین دار، صدای تنوین را تمرین کنیم .
مثال: نوحٌ ( این کلمه را اینگونه می خوانیم : نوحُن )- مبینٌ(این کلمه را اینگونه می خوانیم : مبینُن) – ایماناً(این کلمه را اینگونه می خوانیم : ایمانَن) – حسنهً(این کلمه را اینگونه می خوانیم :حسنَتَن ) – شهرٍ(این کلمه را اینگونه می خوانیم : شهرِن)– بحرٍ(این کلمه را اینگونه می خوانیم :بحرِن) -
آخرین نظرات