گام یازدهم : آموزش مد
اموزش بعدی در زمینه مد است.در دوره روخوانی، به صورت مبسوط لازم نیست مد، آموزش داده شود بلکه با معرفی علامت مد و شکل آن در کلمات قرآنی، از خود دانشجویان می خواهیم تا اطلاعات خود را با بقیه در میان بگذارند و بعد در یک جمع بندی خواهیم گفت که : این علامت مد که شما می بینید و شکل کلاه الف، در فارسی است برروی الف مدی، واو و یای مدی گذاشته می شود ولی فقط آن، الف مدی و یای مدی و واو مدیی که بعدشان، همزه یا ساکن یا تشدید آمده باشد و حضور این علامت به ما اعلام می کند که باید این حرف مدی را بیش از دو ضرب بکشیم. که کشیدنِ بیش از دو ضرب ، حداقل به میزان 4 ضرب و حداکثر، به میزان 6 ضرب می باشد.
نیازی به آموزش میزان کشش و انواع مد در این دوره نیست و آن را به دوره تجوید موکول می کنیم .
*اکنون به آموزش زیر توجه کنید:
مربی : کلمات زیر را بخوانید :
جاء – جی ء – سوء – جانٌّ – نُون –
در کلمات بالا حروف مدی را پیدا کنید . ملاحظه می کنید که بعد از هریک از حروف مدی که در این کلمات آمده است ، حرف همزه یا علامت تشدید و یا ساکن وجود دارد .همین باعث می شود که در هنگام خواندن این حروف مدی ، آنها را از اندازه اصلی شان که دو ضرب است کمی بیشتر بکشیم یعنی حداقل به اندازه چهار ضرب ، آنها را بکشیم .این را می گویند « مد » و در رسم الخط های قرآنی برای راهنمایی قرائت ، بر روی چنین حروف مدیی علامت مد، گذاشته می شود .شما نیز از این به بعد هر جا چنین علامتی را بر روی حروف مدی دیدید ، آنها را بیشتر بکشید . درباره میزان کشش مد و انواع مد در دوره تجوید ، توضیحات تکمیلی را خواهیم گفت .
تمرین لازم :تمرین لازم برای این مرحله، جداسازی کلماتی که دارای این مشخصه گفته شده هستند می باشد یعنی اول باید الف و واو و یای مدی را بیابید و بعد ببینید بعد از کدامیک از آنها همزه و یا سکون و یا تشدید آمده است و برای اینکار نباید توجهی به علامت مدی که گذاشته شده است داشته باشید.
آخرین نظرات